je moet krabben waar het jeukt


je moet krabben waar het jeukt 1.0

je moet een probleem bij de bron, op het meest essentiële punt aanpakken; je moet direct maatregelen nemen als de situatie daarom vraagt; in een noodgeval je moet onmiddellijk en rigoureus actie ondernemen
Vaak ook bewust en speels opgevat in letterlijke zin en in zinspelingen op het spreekwoord. Ook verkort tot krabben waar het jeukt.

Algemene voorbeelden


Sommige mensen denken, dat ik een klimaat-ontkenner ben. Ik heb namelijk niet zoveel op met het klimaat-geleuter van diverse politieke (groene) partijen. En wel om bovenstaande reden. Je moet krabben waar het jeukt en niet waar de schilfers vallen.

https://www.linkedin.com/pulse/klimaatgekkie-ik-igor-van-kaam,

Krabben waar het jeukt. Gezien de veelvoud van acties zijn cytokines een interessante methode voor anti-kankertherapie, indien de bijwerkingen verminderd kunnen worden. Een mogelijkheid om dat te doen is de cytokines lokaal toe te dienen waar ze nodig zijn, dus in of in de buurt van de tumor.

http://www.natuurinformatie.nl/ndb.mcp/natuurdatabase.nl/i000155.html

'Hou je in stilte bezig, ik ga Tuba op z'n muil timmeren als hij te veel praatjes heeft, de jan mijn kloten.' [...]. 'Ik geef je wel een seintje als ik je nodig heb.' 'M'n handen jeuken al, meneer Guggenheimer.'' Krabben als het jeukt, Jules. Krabben.'

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

Enkele jaren terug bepaalde het Israëlisch Hooggerechtshof nog dat mannen vooraan op de bus mochten zitten en vrouwen verbannen werden naar de achterste zitbanken. Ultraorthodoxe joodse mannen mogen alleen hun eigen vrouw aanraken, de andere zijn blijkbaar besmettelijk. Als compensatie voor die discriminatie besloten de rabbi's dat er op de sabbat in de neus mag gepeuterd worden. Dit werd niet meer als arbeid beschouwd maar valt onder het motto "je moet krabben waar het jeukt".

https://www.knack.be/nieuws/belgie/de-westerse-afkeer-van-de-islam-mag-geen-alibi-zijn-om-de-wandaden-van-israel-te-gedogen/article-opinion-634031.html,

Wombats vinden het trouwens ook lekker om te wroeten. Dat bleek vanmorgen toen we het grasveld bij daglicht weer zagen. En weet je wat ze ook fijn vinden? Schurken tegen campers. Daar kruipen ze onder en schurken vervolgens lekker met hun rug tegen de onderkant. Ja, ja… je moet krabben waar het jeukt!

https://jeroenmiriammartens.wordpress.com/tag/wombat/,